o

o

torstai 18. helmikuuta 2016

Ei kahta samanlaista

Usein multa kysytään miten kisadieetillä syödään tai miten liikutaan ja kuinka paljon. Monta aerobista pitää tehdä jne. Tai paljon rasvaprosentin tulee olla kisoissa tai kuinka monta kiloa täytyy pudottaa tai kuinka pitkä kisadieetti on. Nämä on tosi yksilöllisiä juttuja ja voinkin vastata vain miten asiat ovat kohdallani. Peruspilarit on fitnesslajeissa samat, puhdas ja säännöllinen ruokailu sekä kuntosalilla treenaminen. Jokainen kisoihin tähtäävä on erilainen yksilö ja jokaisen matka punttisalin perältä kisalavalle on uniikki. Toinen saa syödä kuin hevonen ja toinen joutuu nousemaan joka aamu aerobiselle. 

Mulla on nyt yksi kisarupeama takana. Kisadieettini Jyväskylään kesti yhteensä 19 viikkoa. Siihen heti perään vielä 3 viikkoa ja koitti Lahden kisat. Nyt huhtikuussa koittavaan Fitness Classiciin mulla on yhteensä kisadieettiä 15 viikkoa. Vaikka olen yksi ja sama henkilö niin dieetin pituus on eri kuin edelliskerralla. Haluaisinkin tuoda esiin sitä, että jopa yhden henkilön tapauksessa jokainen matka (=kisadieetti) voi olla hyvinkin erilainen. 


Ennen Jyväskylän kisoja.


Viimeksi dieetin alussa painoin 61,5kg ja mulla lähti paino aikamoisella tahdilla tippumaan alas. 19 viikon aikana sain tankata noin 5-6 kertaa. Rasvaprosenttini kisoissa oli 7,5% ja elopainoa oli lähtenyt dieetin alusta kisapäivään mennessä 7,5kg. Lähes koko dieetin treenasin salilla 5 kertaa viikossa ja 3 kertana vedin treenin päälle kunnon sykkeennosto HIIT:in, joka kesti noin 20-30min. Eli suurinosa dieetistä meni ilman erillisiä aerobisia. (Poikkeuksena 2 viimeistä viikkoa, jotka oli pyhitetty viimeistelylle ja jota en nyt tässä niin tarkasti käsitele, koska silloin kuviot olivat myös ruokailun suhteen erilaiset. )

Runsashiilihydraattisia  aineksia (esim. riisi ja pasta) mulla oli pääsääntöisesti päivittäin 2 kertaa ja treenipäivinä sain banaania. Ja aamupuurokin vilahteli viikoittain pari kertaa ruokapöydässä. Olin kireä kuin rusina ja toistuvat hiilihydraatti tankkauspäivät olivat yhtä juhlaa. Ja pysyin vielä terveenäkin koko dieettirutistuksen ajan.


Kesän tankkauspäivä alkoi näin ihanalla aterialla.


Tämän dieetin alussa paino oli 60,5kg eli dieetille lähdin kilon kevyempänä. Vaikutti siltä, että olisi pikku juttu karistaa muutama kilo ja 15 viikkoa kuluisi hujauksessa.  Nykyinen kisadieetti saa siis pituutta yhteensä 15 viikkoa, lyhyempi kuin minun ihka ensimmäinen kisadieettini. Tulinkin heti flunssaan ja eka viikko meni siitä selviytyessä. Paino lähti putoamaan, mutta tyssäsi ja dieetin eteneminen tuntui nihkeältä. 

Määrällisesti mulla on enemmän urheilujuttuja kuin edellisellä kerralla. Aerobisia vedellään 4 kertaa viikkoon, punttisalien määrä on se perinteinen 5 kertaa viikkoon ja siihen 3 intervallisydeemiä lisäksi. Ruokailutavat mukailevat aikalailla edellistä dieettiä, mutta maitotuotteet on minimissä ja riisitkin jätettiin lepopäiviltä pois. Ja banaani. Sitä olen syönyt viimeksi lähes 7 viikkoa sitten. Eli joo banaanille sanoin hyvästit jo heti kättelyssä. Niin ja monta kertaa olen tankannut? En vielä kertaakaan. 


Treenin jälkeinen ateria eiliseltä: riisiä, kanaa ja rehut.


Tästä sen näkee, että jokainen kisaaja on yksilö ja jokainen dieetti on yksilöllinen. Viimeksi asiat menivät noin ja nyt ne menevät näin. Se mikä toimi mulla viimeksi ei välttämättä toimi tällä kertaa. Ihmeellistä miten hienoja ja monimutkaisia rakennelmia me ihmiset ollaan. Täytyy vain suunnitella ja kokeilla toimiiko joku keino just tällä kertaa. 

Jep. Eli tämä dieetti on ollut siinä mielessä hyvin erilainen kuin edellinen. Vaikka paino junnasikin hetken aikaa paikallaan, se on nyt lähtenyt taas laskuun ja olen siitä todella iloinen. Fiilis on positiivinen ja motivoitunut. Tavallaan on kivaa, ettei tämä dieetti noudattanut sama kaavaa kuin edellinen. Se antaa omalla tavallaan mielenkiintoa tähän dieettiin. Joudun näkemään erilailla vaivaa tulosten eteen ja pieninkin edistys tuntuu älyttömän suurelta ilonaiheelta! :) Ehkä siinä piilee myös tämän lajin kiehtovuus. Ei ole kahta samanlaista henkilöä, eikä samalla henkilöllä kahta samanlaista dieettiä. Tai voi vaikka ollakkin! :) Sekin on sitten yksilöllistä ja sille henkilölle oma juttunsa. 
Noihin alussa esiin tuomiini kysymyksiin vaikuttaa niin paljon henkilön tausta, lähtötilanne jne. Esim. Mulla oli InBodyn mukaan rasvat ennen ekaa dieettiä muistaakseni siellä 14 hujakoilla. Eli en ollut mikään syöttöpossu missään vaiheessa ennen dieettiä. Ja toisella aineenvaihdunta toimii eri tahtiin kuin toisella. Toiselta lähtee dieetillä painoa 15 kiloa ja toiselta 7 kiloa. Toisen dieetti kestää 28 viikko ja toisen 17. Toisen rasvalukemat on kisoissa alle 10 ja toinen ei koskaan pääse 10 alemmas. Hyvin yksilöllistä touhua.

Mielelläni kyllä kerron miten omat dieettini ovat kulkeneet ja miten ne ovat toisistaan eronneet, mutta sitä ei voi todellakaan yleistää. Ne on niitä juttuja miten just mulla on mennyt ja mitkä jutut on just mulla toimineet tai eivät ole toimineet. :)
Sitten muutama tilannepäivitys. 

Tänä aamuna ilokseni paino oli harpannut ison askeleen eteenpäin ja vaaka näytti pienimpiä lukemia tähän mennessä tällä dieetillä. Lukemat alkavat jo hipoa maagista rajaa, joka enteilee tankkauspäivää... 

Treenit kulkee taas tosi hyvin! Reidet on ihan muussia vieläkin maanantaisesta jalkatreenistä. Rullailusta ja venyttelystä huolimatta. Ja hauskinta tässä oli se, että maanantaina treeniä tehdessä pohdin, että jaahas olikohan tämä edes hyvä treeni. :D Kehon palautteesta päätellen treeni olikin erinomainen ja meni kirjaimellisesti ihan reisille eli juuri sinne minne pitikin. :D
Nälkä on välillä, mutta jotenkin tuntuu, että kyllä sen kanssa elää ihan hyvin. Tällä hetkellä kaikki mun ruoka maistuu taivaalliselta. Jopa se iänikuinen pinaattimunakas maistuu herkulliselta. :D 
Olen myös erinäisiä kisavalmisteluja järjestellyt. Hotelli on varattu ja kisavärit ostettu. Joo, päädyin sitten kuitenkin siihen ratkaisuun, että läträtään niillä maaleilla nämäkin kisat. Olin ajatellut, että suihkurusketus olisi näppärämpi, mutta päädyin kuitenkin tuttuun ja turvalliseen maaleilla leikkimiseen. Siitä on kuitenkin nyt jo kaksien kisojen kokemus ja värit taitaa tulla muutenkin edullisemmaksi. Kisakengät saattavat joutua hankintalistalle, mutta odottelen vielä kunhan liitto saa uudet säännöt kenkien suhteen virallisesti ja lopullisesti päätökseen. Tuntuu, että säännöt kisakenkien suhteen muuttuvat koko ajan. Kunhan ei tule bikineihin mitään sääntömuutoksia niin mulle ei paniikkistressi iske. :D Meinasin tosiaan mennä samoilla biksuilla seuraavat kisat. :)

Ystävänpäivänä tehtiin semmonen juttu, että käytiin pelaamassa sulkapalloa. En oikein saanut sitä sopimaan minkään liikuntasuorituksen korvikkeeksi, että se oli vähän sellaista extra liikuntaa. Mutta oli kyllä kivaa! :) Todella virkistävää vaihtelua ja olin ihan ihmeissäni kuinka hyvin jaksoin. Dieetillä tulee vähän sellainen energiansäästö moodi. Ei viitsisi tehdä mitään ylimääräisiä raskaita fyysisiä juttuja, kun ruuat on niin niukilla. :D Sulispelien jälkeen oli kyllä kova nälkä, mutta onneksi kotona odotti puuroateria. <3
Sellaista kivaa kuuluu ja tällä hyvällä meiningillä jatketaan eteenpäin. :) 
Ps. Jos erilaiset tarinoinnit ja löpinät kiinnostaa, niin snäpis mut löytää nimimerkillä haailona. :D Ja instagramista tietty @ilonahaapaniemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti